9.3
Chinoiserie: Kiina-villitys

9.3
Chinoiserie: Kiina-villitys

Euroopan laajentunut maailmanvalta saattoi eurooppalaiset yhteyteen muiden kulttuureiden kanssa. Sillä tuli olemaan kauaskantoiset seuraukset Euroopan taiteille, kun erilaiset muotivirtaukset tekivät aasialaisista kulttuureista suosittuja Euroopassa 1800- ja 1900-luvuilla. Ensimmäinen näistä boomeista sävytti Euroopan 1700-lukua, kun Kiinasta tuli kiinnostuksen kohde. Ilmiötä kutsutaan yleensä chinoiserieksi.

Eurooppalaisten tietämys Kiinasta oli kuitenkin vielä hataralla pohjalla. Kaksi tekijää vaikutti chinoiserien syntyyn: posliinin tuonti Kiinasta ja jesuiittojen välittämät tiedot Kiinan ihmeistä. Kiinalaisesta sinivalkoisesta posliinista oli 1700-luvun mittaan tullut Euroopan raharikkaiden keräilykohde. Monissa palatseissa oli posliinihuoneet, joissa arvoastiat oli esillä lasivitriineissä.

Syy posliinin suosioon oli se, ettei posliinia kyetty vielä 1700-luvun alussa Euroopassa valmistamaan. Sitä tuotiin merikaupan myötä laivojen raskaana pohjalastina. Kiinalaiset oivalsivat posliinikaupan tuottavuuden ja alkoivat valmistaa posliiniesineitä nimenomaan eurooppalaisille markkinoille.

Sinivalkean posliinin koboltilla lasituksen alle maalatut koristeet innoittivat eurooppalaisten fantastisia mielikuvia Kiinasta. Lisänsä antoivat jesuiittojen kirjoittamat ja piirtämät kuvaukset. Arkkitehtuurissa ja kuvataiteissa chinoiserie näyttäytyikin lähinnä outona satumaailmana. Puutarhoihin esimerkiksi rakennettiin mukaelmia kiinalaisista pagodeista ja paviljongeista (9/8). Ehkä hienoin esimerkki kiinalaisvaikutteisesta arkkitehtuurista on Drottningholmin palatsipuutarhan Kiinalainen paviljonki Tukholman lähellä (9/9).

Kiina ei kiinnostanut vain taiteilijoita. Esimerkiksi Voltaire koki Kiinan valistuneena kulttuurina, nimenomaan siksi että siellä oli tutkinto- ja yliopistojärjestelmä, joka ainakin periaatteessa mahdollisti alemmasta yhteiskuntaluokista tulevan miehen kohoamisen yhteiskunnan huipulle. Voltaire kirjoittikin Kiina-aiheisen näytelmän ja Kiina-fantasiat yleistyivät näyttämöllä.