8.4
Kansainväliset mestarit

8.4
Kansainväliset mestarit

Kuten jo mainittiin, barokin aikana taulumaalaus ja taidekauppa yleistyivät. Monet taiteilijat olivatkin täysin kansainvälisiä tekijöitä, jotka toimivat milloin minkäkin hovin palveluksessa ja heidän työnsä olivat haluttuja eri puolilla Eurooppaa. Aikakauden ehkä suosituimpia maalareita olivat espanjalainen Velázques ja alankomaalainen Rubens.

Velázques (1599–1660)

Monien muiden eurooppalaisten taiteilijoiden tavoin myös espanjalainen Diego Velázques vieraili Roomassa pariinkin kertaan. Ehkä sieltä hän imi Caravaggion vaikutusta, mikä ilmeni nimenomaan hänen dramaattisessa valonkäytössään ja nimenomaan alkutuotannon melkeinpä karussa realismissa. Hän päätyi Espanjan kuninkaan Lilip IV:n hovimaalariksi. Espanja hovissa oli runsaasti Tizianin tuotantoa. Saattaakin olla, että Tizianin virtuoosinen sivellintekniikka innoitti Velazquesia kohti yhä vapaampaa maalauksellisuutta.

Velásquezin laajaan tuotantoon kuuluu uskonnollisia teoksia ja muotokuvia. Mestariteoksena pidetään suurikokoista ryhmämuotokuvaa, joka tunnetaan yleensä nimellä Hovinaiset (8/19). Siinä Velazques irtaantui totaalisesti ryhmämuotokuvien perinteisestä muodollisuudesta.

Päähenkilönä on kuvan keskipaikkeilla seisova nukkemaisen kaunis prinsessa, infanta. Hovineidot kumartuvat hänen puoleensa hovikääpiöiden seistessä lepäävän koiran takana. Taustan peilistä voi erottaa kuningasparin, joka ikään kuin kuvan ulkopuolelta tarkkailee tätä epämuodollista tapahtumaa. Vasemmalla Velazques seisoo sivellin ja paletti kädessään. Maalauksen tunnelma on arvoituksellinen ja siitä löytyy monia tulkintatasoja.

Rubens (1577–1640)

Alankomaalainen, Antwerpenistä kotoisin ollut Peter Paul Rubens oli paitsi maalari, myös diplomaatti ja täysin kansainvälinen maailmanmies. Ajan tavan mukaan hänkin oleili Italiassa imien itseensä taiteen saavutuksia. Hänestä tuli Euroopan suosituin maalari, jolta tilattiin tauluja eri puolille Eurooppaa (8/19b).

Hänen tyylinsä on yleensä helppo tunnistaa. Hän maalasi muun muassa suurikokoisia mytologisia maalauksia, joissa on näkyvillä paljon paljasta pintaa. Runsaan lihan ja ihon Rubens maalasi uhkean rusottavaksi. Hän hallitsi suuren muodon, jota hän käsitteli lennokkaan maalauksellisesti (8/19b). Hänen tuotantoonsa kuuluu myös maisemia ja muotokuvia sekä valtava määrä piirroksia ja luonnoksia. Niiden pohjalta hänen apurinsa valmistivat suurtöitä, joista Rubensin työpaja oli nimenomaisen tunnettu.